Categories
Nieuws

Tijdperk Berlusconi voorbij

Het doek lijkt nu toch echt te vallen voor de langstzittende premier in de Italiaanse na-oorlogse geschiedenis: Silvio Berlusconi. Hoewel hij bekend staat om zijn vermogen elke crisis te doorstaan en wel vastgeplakt lijkt aan het pluche is zijn positie langzamerhand onhoudbaar geworden. Gisteren kondigde Berlusconi zijn vertrek aan.

Selfmade man

Alleen dictator Mussolini was langer aan de macht dan Berlusconi. De vijfenzeventigjarige mediatycoon overleefde maar liefst 51 moties van afkeuring. Il Cavaliere (letterlijk: ‘de ridder’) was eens populairder dan Jesus Christus. Vlak na zijn aantreden was hij de verpersoonlijking van een nieuwe wind die door de politiek van Italië raasde. Nu keren steeds meer mensen zich tegen hem en is hij zelfs niet meer verzekerd van de steun van zijn eigen partijgenoten.

Berlusconi werd door veel mensen tijdenlang gezien als het prototype van de ‘selfmade man’. Hij begon zijn carrière met de verkoop van stofzuigers en was zanger op cruiseschepen. Na een studie rechten richtte hij het constructiebedrijf Edilnord op. Tien jaar later lanceerde hij Telemilano een lokaal kabelbedrijf dat uitgroeide in Mediaset, het grootste mediaimperium van Italië. Na dit commerciële succes richtte Berlusconi in 1993 zijn eigen politieke partij op en is sindsdien een politieke factor om rekening mee te houden.

Bunga Bunga

De premier staat niet bekend om zijn onbesproken gedrag. Hij is betrokken geweest bij vele schandalen en schandaaltjes, waarvan de vermeende ‘bungabunga’ sexfeesten in zijn villa het laatste voorbeeld zijn en zette schaamteloos zijn politieke macht in om vervolging te voorkomen.
Naar eigen zeggen heeft Berlusconi echter ‘geen enkele reden om zich te hoeven schamen’. Hij vind zichzelf zelfs ‘veruit de beste minister-president’ in de Italiaanse geschiedenis.

Het privévermogen van de ‘zakenman’ Berlusconi wordt geschat op zo’n zes miljard euro. Het ironische is dus dat hoewel Berlusconi een Italië achterlaat dat op de rand van de afgrond staat, met een staatsschuld van 1,9 triljoen euro, hij zelf de laatste zal zijn die hier iets van merkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.