Categories
Nieuws

Crowdfunding brengt mensen bij elkaar

De PvdA fractie in Groningen stelt een nieuwe vorm van financiering van kunst en cultuur voor. De partij wil dat kunstenaars door middel van ‘crowdfunding’ geld voor projecten gaan aantrekken.

Marloes Dekker, gemeenteraadslid voor de PvdA, is een van de initiatiefnemers van het voorstel. ‘Wij willen met crowdfunding een nieuwe manier van financieren creëren. Door een online platform dat de mogelijkheid geeft in contact te komen met het publiek, bedrijven, de buurman. Via zo’n website wordt gevraagd aan mensen of ze willen bijdragen aan een project.’ In Amsterdam bestaat al langer een dergelijke website, www.voordekunst.nl. Inmiddels is de site een jaar in de lucht en heeft het ruim vierhonderdduizend euro opgehaald.

Netwerk

Crowdfunding is volgens Dekker niet zomaar een makkelijke bezuinigingsmaatregel. ‘We geven hiermee een signaal af. De PvdA staat voor een breed cultureel aanbod waarin de overheid blijft investeren. Ook crowdfunding gaat geen oplossing bieden. Maar met de bezuinigingen die op ons af komen moeten we realistisch zijn en we vinden dat we als gemeente een grote verantwoordelijkheid te nemen hebben. Daarom zoeken we naar creatieve oplossingen die aanvullend werken.’ Mensen moeten door de website met elkaar in contact komen. Dekker: ‘Het gaat niet alleen om geld, maar ook om het opbouwen van een netwerk.’

Eigen financiering

Kunstenaars Johanna Hondelink en Liesel Bonhage staan positief tegenover het voorstel. Het tweetal werkt naar eigen zeggen ‘op de grens van kunst en design, waarbij de architectuur en het gebruik van de ruimte aanleiding voor het ontwerp vormt’. Ze maakten bijvoorbeeld muurschilderingen voor het hoofdkantoor van een woningcorporatie of advocatenkantoor. ‘Het is een goed initiatief, maar wij financieren sowieso onszelf al, omdat we voor opdrachtgevers werken. Maar voor mensen die afhankelijk zijn van subsidies kan dit een uitkomst zijn. Het is misschien ook minder een drempel. Met zo’n website ben je als kunstenaar niet uitsluitend afhankelijk van organisaties zoals de kunstraad die bepaalt of je project er komt.’

Martkplaats voor kunstenaars

Maren Lösing is grafisch ontwerper. Ze geeft bijvoorbeeld posters en ander drukwerk vorm en werkt veel voor opdrachtgevers die subsidies ontvangen. ‘Er wordt zoveel gekort dat ik het wel ga voelen. Ik vind zo’n website daarom een goed initiatief.’ Ateliergenote Simone Vermaning valt haar bij. ‘Het klinkt als een goed idee, een beetje als een soort ‘marktplaats’ voor kunstenaars, een goede manier om mensen bij kunst te betrekken.’

Kunstraad

Marco Bentz van den Berg, directeur van de kunstraad in Groningen staat ook positief tegenover het plan. De kunstraad adviseert gemeente en provincie over het verstrekken van subsidies en heeft ook een eigen budget. ‘We zijn zelf al enige tijd in overleg met ‘voordekunst’ in Amsterdam om bij de website aan te haken,’ vertelt Bentz van den Berg. Hij ziet het voorstel van de PvdA echter niet als mosterd na de maaltijd. ‘Het is prettig om politieke steun te krijgen.’ De directeur denkt niet dat de kunstsector ooit helemaal zonder subsidie kan overleven. ‘Maar het is een interessante inkomstenbron. In de VS worden er al langer en op grotere schaal projecten gefinancierd door crowdfunding. We willen een soort cultureel ondernemerschap aanmoedigen. Het kan een buitengewoon nuttige aanvulling zijn.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.