Categories
Reizen

Negentien onmisbare websites voor reizen op een budget

Banken staan op omvallen, landen dreigen failliet te gaan, het Europese noodfonds blijft maar uitdijen. Het is crisis. Maar ook in crisistijd wil je natuurlijk wel op vakantie. Hieronder negentien websites die je veel geld kunnen besparen. Want reizen hoeft niet per sé heel duur te zijn.

Vliegen

1. Qfy
Qfly vergelijkt de ticketprijzen van alle ‘prijsvechters’ in de luchtvaartbranche. Een handige functie is het zoeken op een maximumprijs, als je geen vaststaande bestemming hebt. De website toont ook een kaartje met alle mogelijke bestemmingen voor de prijs. Zo kun je er achter komen waar je goedkoop heen kunt vliegen voor een maximum prijs. Website: www.qfy.nl

2. Kayak
Een internationale zoekmachine die de resultaten van honderden andere zoekmachines en reisbureaus combineert en ordent. Website: www.kayak.com

3. Seatguru
Ooit wel eens afgevraagd wat nu de beste stoelen zijn in een vliegtuig? Waar heb je de meeste beenruimte? Waar worden je drankjes het snelt geserveerd? Seatguru toont het. Wanneer je weet met welk type vliegtuig je zult vliegen en wanneer je zelf je stoel mag kiezen is het zeker aan te raden om eerst via Seatguru eens te controleren waar je het beste kunt gaan zitten. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat je stoel zich niet juist naast het toilet bevindt. Website: www.seatguru.com

4. Yapta
Yapta staat voor ‘Your Amazing Personal Travel Assistant’. De website laat je weten wanneer de prijs van een ticket beneden een bepaalde waarde komt. Je ontvangt dan automatisch een mailtje. Ook is het mogelijk via de website het bedrag dat je te veel betaald hebt terug te vorderen. Website: www.yapta.com

5. Holidaypirates
De Duitser achter holidaypirates houdt er wel een heel bijzondere hobby op na. Hij controleert de websites van de grote luchtvaartmaatschappijen regelmatig op aanbiedingen en zodra hij een aantrekkelijke prijs gevonden heeft zet hij dat op zijn website. Dat is nog eens iets waar je je medemens mee helpt! Website www.holidaypirates.com

Busvervoer

6. Megabus
Megabus is een Engelse low-cost busmaatschappij die sinds kort ook op het Europese vasteland rijdt. De maatschappij biedt zeer goedkope ritten aan vanaf Amsterdam naar Brussel en Parijs (£5 voor een enkele reis, omgerekend ongeveer €7,-). Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de lijn nog maar net is opgezet en nog niet veel reizigers gebruik maken van de bus. Naarmate de reizigersaantallen toenemen zullen de prijzen stijgen. Tickets kunnen alleen van tevoren via internet geboekt worden. Er kan op dit moment alleen nog maar met creditcard betaald worden. In Amsterdam is het vertrekpunt camping Zeeburg (te bereiken met tram 26). Website: www.megabus.com

7. Eurolines
Ook Eurolines is een busmaatschappij (hoewel duurder dan Megabus), maar heeft een uitgebreider netwerk en biedt ritten door heel Europa. Opstappunten bevinden zich in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Breda en Eindhoven. Website: www.eurolines.com

Accomodatie

8. Hostelworld en Hostelbookers 
Via zowel hostelworld als hostelbookers zijn hostels van over de hele wereld te boeken. Beide websites tonen prijzen en geven de mogelijkheid direct te boeken. Hostelbookers claimt goedkoper te zijn dan hostelworld doordat zij geen administratiekosten vraagt van de reiziger. Ver van tevoren boeken kan een flinke besparing in prijs opleveren. Websites: www.hostelworld.com en www.hostelbookers.com

9. Roomorama
Roomorama is een soort online marktplaats waar mensen appartementen en kamers kunnen aanbieden. Alle grote steden zijn vertegenwoordigd. Website: www.roomorama.com

10. Couchsurfing 
Voor degene die écht zo goedkoop mogelijk ergens wil verblijven is couchsurfing een uitkomst. Dit is een sociale netwerksite (zoals Facebook), maar dan geheel gericht op reizen. Via de website kunnen mensen een slaapplek aanbieden. Je kunt via couchsurfing dus overnachten bij een ‘local’. Als je je aanmeldt voor de website is het wel de bedoeling dat je zelf ook bereid bent mensen in huis te nemen. Er is een handige app beschikbaar voor iPhone en Android. Het is verstandig een flinke tijd van tevoren mensen te benaderen, omdat je minder zekerheid hebt een overnachting te regelen dan bij een hostel of hotel. Website: www.couchsurfing.org

Liften

Met de duim omhoog langs de kant van de weg gaan staan is natuurlijk de meest geeïgende weg om een lift te krijgen. Voor wie dat iets te avontuurlijk vindt zijn er alternatieven. Via de onderstaande websites is het mogelijk van tevoren een liftrit af te spreken (sommige ritten worden gratis aangeboden, andere chauffeurs vragen een kleine vergoeding). Een soort ‘georganiseerd liften’ dus. Goed voor je portemonnee én het milieu.

11. Hitchhikers 
Een Nederlands initiatief. Alhoewel de opmaak wat spartaans is en de gebruiksersinterface beter kan, is de website een grote bron van gratis liftritten. Website: www.hitchhickers.org

12. Mitfahrgelegenheit & 13. Mitfahrzentrale 
Beide websites hebben – zoals de naam al doet vermoeden – een Duitse achtergrond en bieden dan ook voornamelijk ritten van en naar Duitsland aan. Websites: www.mitfahrgelegenheit.de,  www.mitfahrzentrale.de 

Online reisgidsen

14. Budgettravel 
Website: www.budgettravel.com

15. Lonely Planet 
De auteurs van Lonely Planet zijn allemaal professionele schrijvers en journalisten. De website van Lonely Planet biedt een schat aan informatie. Website: www.lonelyplanet.com

16. The Backpacker 
The Backpacker is een online community waar backpackers hun reiservaringen en tips kunnen uitwisselen. De site is bekend door de ‘Beer Index’ een overzicht van de beste én goedkoopste biertjes per bestemming. Website: www.thebackpacker.net

Stadswandeling

17. Neweuropetours 
Het bedrijf achter ‘neweuropetours’ biedt stadswandelingen aan in 14 steden door heel Europa. Gratis. Na afloop kun je de stadsgids belonen door een fooi te geven. Je betaalt dus – achteraf- wat je de stadswandeling waard vond. Een erg verfrissend concept. Website: www.neweuropetours.eu

Online reiscommunities

18. Virtual Tourist 
De slogan van Virtual Tourist is ‘The people behind the places’. Virtualtourist is een van de grootste websites met user-generated reisinformatie. Het omvat reistips, reviews en foto’s van échte mensen. Website: www.virtualtourist.com

19. Wikitravel 
Wikitravel is een wikipedia-kloon gericht op reizen. Het doel van het project is een complete, up-to-date en wereldwijde reisgids te creëren. De website heeft een Nederlandstalige versie, maar het aanbod van Nederlandstalige artikelen is (nog) beperkt. Website: www.wikitravel.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.