Categories
Raar Wetenschappelijk

Poeptransplantatie medicijn voor obesitas

Studente geneeskunde  Stephanie Nanninga (25) heeft vrijdag de Very Short Introductions Competition gewonnen. Ze hield een presentatie waar een luchtje aan kleeft. Deze ging namelijk over poep als medicijn. ‘Het enige wat we hoeven te doen om obesitas op te lossen is een poeptransplantatie.’

Het was dit jaar voor de derde keer dat de Very Short Introductions Competitio (VSI) werd gehouden, georganiseerd door academisch-cultureel centrum SPUI25. Volgens de organisatie worden kennis en informatie steeds compacter overgedragen. Zo werd de brief e-mail, de e-mail is van sms naar tweet geworden. De 24-delige encyclopedie heeft plaatsgemaakt voor de zoekmachine, die in fracties van seconden met honderden hits komt. Een VSI is volgens de organisatie ‘een zeer korte introductie op een uitgebreid onderwerp’. De meer dan 200 deeltjes tellende serie Very Short Introductions van Oxford University Press gold hiervoor als inspiratiebron. Tien studenten en pas afgestudeerden streden om de eerste prijs: een reischeque ter waarde van 250 euro door een ultrakorte presentatie te geven over een onderwerp waar zij veel van af weten.

Veel variatie
De presentaties kennen een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Van ict-gebruik in het onderwijs tot perspectivisme en paradigmatheorie en van luidsprekerluisteren tot de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een ding is echter gelijk voor alle deelnemers, de spreektijd: vijf minuten. Presentator en Folia-hoofdredacteur Jim Jansen is onverbiddelijk als het om de tijd aangaat en heeft zelfs een kookwekker meegenomen.

Alhoewel Nanninga een ietwat onsmakelijk en lacherig onderwerp heeft is het wel degelijk serieus. Obesitas en het daarmee samenhangende suikerziekte komen steeds meer voor in Nederland. In het AMC heeft Nanninga onderzoek gedaan naar de rol van bacteriën bij de stofwisseling. ‘In onze darmen wordt voedsel omgezet in brandstof met de hulp van 100 biljoen bacteriën. Recent is aangetoond dat er verschillende “poepgroepen” bestaan. Dikke en dunne mensen hebben andere verhoudingen van soorten bacteriën.’ Met muizen werd hierom een experiment opgezet. Bacteriën van dikke muizen werden ‘overgezet’ naar slanke muizen. Nanninga: ‘Wat bleek: als slanke muizen ‘obese’ darmbacteriën kregen toegediend, werden deze muizen ook dik. Poepgroepen zijn overdraagbaar.’ Dit gegeven zou in de toekomst kunnen helpen bij het ontwikkelen van medicijnen tegen overgewicht.

Juryrapport
Het was niet makkelijk om een keuze te maken, vertelt juryvoorzitter en hoogleraar theoretische fysica Sander Bais. ‘We waren blij verrast over het hoge niveau van de deelnemers.’ Maar uiteindelijk was de jury toch bijna unaniem in haar oordeel. ‘Het is een erg origineel onderwerp en echte wetenschap, een nieuwe ontdekking, erg verrassend.’

Of ze verder wil gaan met met onderzoek naar bacteriën die van invloed zijn op de stofwisseling weet Nanninga nog niet. ‘Eerst maar dokter worden.’ Wanneer mensen echter geïnteresseerd zijn om deel te nemen in haar experiment, waarvoor nu na muizen ook mensen aan de beurt zijn, kunnen zij zich echter nu al bij haar melden. Zowel als donor als patiënt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.